Közegészségügyi ajánlások: https://www.bmi.gv.at/bmi_documents/2427.pdf

Az idősek és a rizikócsoportba tartozó személyek Bécs területén kérhetnek segítséget a 01/4000-4001-es 24 órában hívható telefonszámon, ha az élelmiszerek vagy gyógyszerek beszerzésében segítségre van szükségük.

Az osztrák államvasutak (ÖBB) aktuális menetrendje  www.oebb.at a GYSEV menetrendje a https://www2.gysev.hu/nemzetkozi-utazasok/nemzetkozi-menetrendek honlapon található.

A kereskedelmi szálláshelyek május 29-én nyithatnak ki.

A gazdasági kamara (WKO) egy folyamatosan aktualizált "openhotels" adatbázisában mutatja, hogy Ausztria területén mely hotelek vannak folyamatosan nyitva, amelyek az alapellátásban dolgozó személyzet elszállásolására vehetők igénybe. A lista a következő linken érthető el:  https://openhotels.at/.

Magyar-osztrák határ:

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információt a www.koronavirus.gov.hu oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek a +36 80 277455 vagy 456-os telefonszámon vagy a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Magyarország Kormánya 216/2020. (V. 21.) Korm. rendelete az Osztrák Köztársaságból történő határátlépésről: magyar és osztrák állampolgárok a belépést megelőző 4 napnál nem régebbi, SARS-CoV-2 negatív tesztről kiállított, angol vagy magyar nyelvű orvosi igazolás birtokában beléphetnek Ausztria felől Magyarországra.

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

Az Ausztriába történő beutazás szabályai:

Azoknak az Ausztriába  légiúton beutazó személyeknek, akik március 20. péntek 0.00 órától lépnek be az ország területére, automatikusan 14 napos házi karanténba kerülésre kell kötelezniük magukat rendelkezése alapján. Ez alól kivételt képeznek azok, akik számára biztosított Ausztria területének haladéktalan elhagyása.

Az osztrák egészségügyi tárca rendelete értelmében valamennyi szomszédos ország felőli belépésre az alábbi szabályok érvényesek.

1.     Az Ausztriába utazóknak rendelkezniük kell megfelelő idegen nyelvű orvosi igazolással egészségügyi állapotukra vonatkozóan, és igazolniuk kell, hogy a mikrobiológiai tesztjük a SARS-Co V-2 vírusra vonatkozóan negatív eredményt mutat. Az igazolások nem lehetnek 4 napnál régebbiek. Az orvosi igazolás többnyelvű verzója letölthető az alábbi honlapról: https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bundesnormen/NOR40223406/II_218_2020_Anlage_A.pdf

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bundesnormen/NOR40223407/II_218_2020_Anlage_B.pdf

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bundesnormen/NOR40223408/II_218_2020_Anlage_C.pdf

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bundesnormen/NOR40223409/II_218_2020_Anlage_D.pdf

2.     Az 1. pont alól kivételt jelentenek azok az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriában állandó, vagy ideiglenes lakcímmel rendelkezők, akik önként vállalják a 14 napos otthoni karantént és erről nyilatkozatot írnak alá. Amennyiben a mikrobiológiai teszt negatív, az érintettek korábban is elhagyhatják az otthoni karantént.

3.     Az Ausztrián keresztül történő, megállás nélküli átutazás engedélyezett, amennyiben a kiutazás biztosított. A gépkocsival történő megállás nélkül átutazásnál lehetséges, de ezt szigorúan ellenőrzik (útlevelek lefényképezése) és csak elegendő üzemanyaggal engedélyezik.

Május 21-től új kivétel a rendelet alól az ún. ”Deutsches Eck”-en (Tirol és Salzburg között) keresztül történő utazás.

4.     A rendelet nem vonatkozik az áruforgalomra - leszámítva a kereskedelmi személyszállítást -, valamint az ingázókra. A rendelet vonatkozik azonban az orvosi vizsgálatokat végző személyzetre és sofőrökre.

5. Beutazás Ausztriába orvosi kezelés céljából: A szomszédos országokból a beutazás a fenti korlátozások ellenére is lehetséges azok számára, akik osztrák betegbiztosítás keretében a kötelező biztosítással rendelkeznek és elengedhetetlenül szükséges számukra az orvosi ellátás igénybevétele és ezt igazolják (letölthető formanyomtatvány: https://www.ris.bka.gv.at/eli/bgbl/II/2020/129/20200402,). Egy kísérő személynek a beteggel együtt történő beutazása megengedett.

6. Beutazás különös méltánylást érdemlő helyzetben családi körben vagy házi- és haszonállat ellátása céljából egy erre vonatkozó nyilatkozat kitöltése mellett.

7. Beutazás tanulmányok folytatása vagy érettségi céljából: Az Ausztriában vagy Magyarországon érettségiző és az Ausztriában tanintézményt látogató , de a másik országban lakó diákok és –amennyiben ingáznak – a hallgatók az ingázókhoz hasonlóan, tanulmányok folytatása vagy érettségi vizsga céljából korlátozások nélkül léphetik át a magyar-osztrák határt mindkét irányban. A tanulói/hallgatói státusz hiteles  igazolása (az iskola által kiállított igazolás és/vagy diákigazolvány) minden esetben szükséges. 

8. Beutazás szezonális munkások és ápolók, egészségügy személyzet részére: Az erdő- és mezőgazdaságban dolgozó szezonális munkások, továbbá ápolók és egészségügyi személyzet vonattal vagy busszal (a célállomásig megállás nélkül) beutazhat, ha a 14 napos karantént a saját nyilatkozatával vállalja.

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=osztr%C3%A1k+hat%C3%A1rszakasz

Az osztrák helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (pl. fertőzöttek száma) a következő linken követhetők folyamatosan: 

https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Neuartiges-Coronavirus-(2019-nCov).html

https://www.sozialministerium.at/Themen/Gesundheit/Uebertragbare-Krankheiten/Infektionskrankheiten-A-Z/Neuartiges-Coronavirus.html

Az osztrák belügyminisztérium sajtóközleményei: https://www.ots.at/pressemappe/54/bundesministerium-fuer-inneres

Angol nyelvű információ:

https://www.sozialministerium.at/en/Coronavirus/FAQ-Coronavirus.html

https://www.wien.gv.at/english/health-socialservices/coronavirus.html