Amennyiben valaki Ausztriában tartózkodva a koronavírus tüneteit véli magán érzékelni, ne menjen orvoshoz, kórházba, hanem rögtön hívja fel a 0-24 óráig elérhető 1450-es vagy 0800 555 621-es telefonszámot és ezen keresztül kérjen segítséget! Bécs területén a 141-es telefonszámon is kérhetnek segítséget az Ärztefunkdienst orvosaitól.

További elérhetőségek: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Hotlines.html

Közegészségügyi ajánlások: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Haeufig-gestellte-Fragen/FAQ--Gesundheit-und-Pflege.html

Az idősek és a rizikócsoportba tartozó személyek Bécs területén kérhetnek segítséget a 01/4000-4001-es 24 órában hívható telefonszámon, ha az élelmiszerek vagy gyógyszerek beszerzésében segítségre van szükségük.

Az osztrák államvasutak (ÖBB) aktuális menetrendje  www.oebb.at a GYSEV menetrendje a https://www2.gysev.hu/nemzetkozi-utazasok/nemzetkozi-menetrendek honlapon található.

Flixbus menetrend: https://www.flixbus.hu/

Regiojet menetrend: https://bustickets.regiojet.com/?1

A kereskedelmi szálláshelyek május 29-én kinyitottak.

Beutazás Ausztriából Magyarországra:

Magyar állampolgárok Magyarországra történő belépésével kapcsolatban az aktuális információ a következő linken található : https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt

A magyar határellenőrzéssel kapcsolatos aktuális információt a www.koronavirus.gov.hu oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek a +36 80 277455 vagy 456-os telefonszámon vagy a koronavirus@bm.gov.hu címen.

Bővebb információ a határátkelők nyitva tartásáról és az engedélyezett forgalom típusáról: http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo?field_hat_rszakasz_value=osztr%C3%A1k+hat%C3%A1rszakasz

Méltányossági kérelem a Magyarországra történő beutazáshoz: http://www.police.hu/hu/ugyintezes/elektronikus-ugyintezes/meltanyossagi-kerelem-magyarorszagra-torteno-beutazashoz

 

 

Beutazás Ausztriába

Az alábbi listában szereplő országokból beutazó azon személyek, akiknek lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye ezekben az országokban van, mentesülnek valamennyi beutazási korlátozás (igazolás- vagy karanténkötelezettség) alól. A belépéskor adott esetben valószínűsíteni kell tudni, hogy a beutazó személy beutazást megelőző 14 napban ezen országok valamelyikében tartózkodott.

A fenti szabállyal érintett országok listája: Andorra, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Monaco, Németország (Gütersloh járás kivételével), Norvégia, Olaszország, Románia, San Marino, Spanyolország, Szlovákia, Szlovénia, Svájc, Vatikán.

A Nagy-Britanniából, Svédországból, Portugáliából és a németországi ÉszakRajna-Vesztfália tartományból érkezőkkel szemben fennmaradnak a további korlátozások, tehát a belépéshez szükség van a 4 napnál nem régebbi negatív mikrobiológiai SARS-CoV-2 tesztet tartalmazó orvosi igazolás (https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2020_II_263/COO_2026_100_2_1752892.html ) bemutatására a 14 napos karanténkötelezettség elengedéséhez. Ez alól kivételt képeznek azok, akik számára biztosított Ausztria területének haladéktalan elhagyása, illetve, akik megállás nélkül szeretnének tranzitálni Ausztrián keresztül.

A schengeni térségen kívülről érkező osztrák állampolgárok, EGT- állampolgárok (pl. magyarok), svájci állampolgárok és mindezek velük egy háztartásban élő családtagjai, továbbá olyan harmadik országbeli külföldiek, akik osztrák D-vízummal rendelkeznek vagy a tartózkodásra és a menedékjogra vonatkozó jogszabályok szerint Ausztriában jogszerűen tartózkodhatnak, 4 napnál nem régebbi negatív mikrobiológiai SARS-CoV-2 tesztet tartalmazó orvosi igazolás bemutatása vagy 14 napos karanténkötelezettség mellett léphetnek be Ausztriába, kivéve, ha az érkezés (leszállás) után azonnal elhagyják Ausztria területét.

A következő országokból, területekről érkező repülőgépek számára továbbra is leszállási tilalom van érvényben: Kína, Irán, Lombardia, Belarusz, Portugália, Egyesült Királyság, Svédország, Oroszország, Ukrajna.

Az osztrák helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (pl. fertőzöttek száma) a következő linken követhetők folyamatosan: 

https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Neuartiges-Coronavirus-(2019-nCov).html

https://www.sozialministerium.at/Themen/Gesundheit/Uebertragbare-Krankheiten/Infektionskrankheiten-A-Z/Neuartiges-Coronavirus.html

Az osztrák belügyminisztérium sajtóközleményei: https://www.ots.at/pressemappe/54/bundesministerium-fuer-inneres

Angol nyelvű információ:

https://www.sozialministerium.at/en/Coronavirus/New-coronavirus-(COVID-19).html

https://www.wien.gv.at/english/health-socialservices/coronavirus.html