A hűség városában, Sopronbanban mondott köszönetet Angela Merkel, Németország kancellárja Orbán Viktornak, és a magyar népnek, amiért 30 évvel ezelőtt Magyarország elsőként nyitotta meg kapuit Kelet és Nyugat között. 

 


30 éve határnyitás, 30 éve szabadon, 30 éve a saját magunk urai vagyunk. A Páneurópai Piknik révén 1989. augusztus 19-én a Berlini fal felépítése utáni időszak legnagyobb menekült hulláma robbant ki. A magyar határőrség nem lőtt; szakmai kötelesség helyett az emberi kötelességet választották. A Páneurópai Piknik világesemény, a szabadság iránti vágy szimbóluma lett.

 

Nagy megtiszteltetés a magyaroknak, hogy Európa legnépesebb és legerősebb nemzetének a kancellárja személyesen volt jelen ezen az ünnepen. Magyarok, németek, osztrákok gyűltek össze, hogy hálát adjanak Istennek, a szabadságért, a függetlenségért. A béke, a szabadság, a demokrácia nem öröktől való, azt ki kell érdemelni, s meg kell azt becsülni!

 

Az Istentiszteletet követően hivatalos ebéden vettek részt a kormányfők, majd nemzetközi sajtótájékoztatón ismertették a rendkívül sikeresnek mondható találkozón elhangzottakat.

 

Fotokredit: ORF Burgenland Szerkesztősége