A vezető osztrák napilap február 13-i száma közli Perényi János nagykövet reakcióját Csekő Balázsnak az ugyanott néhány nappal korábban „Merkel túl sokáig negligálta a demokráciára leselkedő veszélyeket” címmel megjelent írására.

„Legújabb pamfletjében Csekő Balázs tulajdonképpen a német kancellárt kritizálja – ám ezt az alkalmat sem hagyja ki, hogy az Orbán-kormány tevékenységét szidalmazza, ill. a miniszterelnök demokrácia melletti elkötelezettségét kétségbe vonja. Ennek során ismét felsorolja a már számtalanszor elpuffogtatott vádakat – tekintet nélkül arra, hogy azok már első alkalommal is hamisak voltak. A magyar alaptörvényt u.i. a jogszabályokkal teljes összhangban fogadták el, mindazon törvényeket pedig, melyek a szerző szerint kiiktatnák a demokratikus intézményeket, ill. lehetővé tennék a média megrendszabályozását, Brüsszel kínos alapossággal megvizsgálta, s minimális korrekciókat követően EU-konformnak minősítette. Ennyit a „szokásos gyanúsítgatásokról”…

Csekő úr ezúttal azonban ennél is tovább megy és már az egész EU-ra, sőt általában a demokráciára leselkedő veszélyként állítja be Orbán Viktort, aki illiberalizmusával Lengyelországot már „meg is fertőzte”, sőt azt más tagállamokba is exportálni akarja. Ezzel jutunk el a következő súlyos csúsztatásig. Mint azt a miniszterelnök már 2014-ben, első, a témával foglalkozó beszédében világossá tette: az illiberális demokrácia olyan rendszer, mely nem liberális alapokon épül fel. De semmi esetre sem olyan modell, mely a demokráciát, vagy a szabadságjogokat kétségbe vonná.

S ha valaki azt sejteti, hogy a magyar kormányfő az EU létét veszélyezteti, annak inkább el kellene olvasnia az amerikai „National Review”-ban legutóbb „Hungary and the crisis of Europe” címmel megjelent írását. Ott az Unió aktuális problémáit elemezve, s a Brexit-re utalva kifejezetten figyelmeztet a dezintegráció veszélyére. Ennek elkerülése érdekében a belső piac, a Schengen-övezet és az euró megerősítését követeli. Javaslata: egyfelől vissza kell térni a hatályos uniós jogszabályok következetes alkalmazásához. Továbbá az Unió csak akkor lehet sikeres, ha a különböző problémák leküzdésébe bevonják az egyes embereket is. „Minden emberre, minden nemzetre, minden tagállamra szükségünk van, hogy ezt a küzdelmet megnyerjük”. Ezeket semmilyen uniós intézmény sem pótolhatja. Az intézmények az államokért vannak és nem fordítva – mondja a miniszterelnök. Ezek a gondolatok korábban talán nem voltak megszokottak, s természetesen vitatni is lehet azokat – de ezek is mindenképpen legitim javaslatok, melyek kétségtelenül Európa megerősítése érdekében születtek.”