Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából az osztrák Európáért, Integrációért és Külügyekért Felelős Szövetségi Minisztérium „Forradalom és Integráció – Magyarország 1956-2016“ címmel emlékestet szervezett 2016. november 8-án Magyarország Bécsi  Nagykövetségével együttműködésben az osztrák külügyi tárca épületében. 

Sebatian Kurz köszöntőjében kiemelte, hogy nemcsak regionális, hanem erős kulturális, valamint történelmi összefonódás is jellemzi az osztrák és magyar nemzetet. A külügyminiszter köszönetét fejezte ki, hogy az Ausztriában élő magyar közösség munkájával hozzájárul az ország teljesítményéhez. Véleménye szerint ez a közösség a politikai, a gazdasági és a kulturális élet vonatkozásában erős összekötő kapocs Magyarország és Ausztria között. Mint fogalmazott, erre az összetartozásra lehet építeni.
Dr. Perényi János nagykövet 1956 világtörténelmi jelentőségéről beszélt. Kiemelte, hogy ’56 lerántotta a leplet a kommunista rendszer álságos zsarnokságáról, példát mutatott a szabadságért folytatott hősies küzdelemből, de tragikus körülmények között jelezte a jaltai világrend továbbélését.  Köszönetet mondott Ausztriának, hogy hatvan évvel ezelőtt nagylelkűen befogadta a Magyarországról érkezőket. Végül kiemelte a közös megemlékezés jelentőségét, a közös múltból fakadó szabadságszeretetünk fontosságát.
Az ünnepségen megjelent mintegy 150 vendég közt jelen voltak az osztrák külügyi tárca vezető tisztségviselői, EU-s nagykövetek, az ausztriai magyar szervezetek vezetői, és számos olyan, magyar származású osztrák állampolgár, akik Ausztriában hírnévre tettek szert. A rendezvényen bemutattak egy 1956-os dokumentum kisfilmet, valamint egy magyar és egy osztrák 1956-os szemtanúval készített interjút.