Tisztelt Ügyfeleink!

Felhívjuk figyelmüket, hogy az alábbi linken tudnak informálódni a legfontosabb utazással kapcsolatos információkról Ausztria és Magyarország között:
 
Kérjük Önöket, közvetlen utazásuk előtt az alábbi elérhetőségen érdeklődjenek elsősorban, s csak ezt követően a korábbi posztban megjelőlt elérhetőségeken!
Köszönjük együttműködésüket, jó egészséget!
 
Az alábbi link megnyitását követően a legfrissebb korlátozások az Aktuelle Hinweise menüpont alatt érhetőek el!
 

Az osztrák hatóságok azt kérik, hogy amennyiben valaki Ausztriában tartózkodva a koronavírus tüneteit véli magán érzékelni, ne menjen orvoshoz, kórházba hanem rögtön hívja fel a 0-24 óráig elérhető 1450-es vagy 0800 555 621-es telefonszámot és ezen keresztül kérjen segítséget! Bécs területén a 141-es telefonszámon is kérhetnek segítséget az Ärztefunkdienst orvosaitól.

Közegészségügyi ajánlások: https://www.bmi.gv.at/bmi_documents/2427.pdf  

Az idősek és a rizikócsoportba tartozó személyek Bécs területén kérhetnek segítséget a 01/4000-4001-es 24 órában hívható telefonszámon, ha az élelmiszerek vagy gyógyszerek beszerzésében segítségre van szükségük.

2020. március 13-tól Sankt Anton am Alrlberg  és a Paznauntal karantén alá került, egyelőre 14 napra. A külföldiek gyorsan elhagyhatják a területet hazafelé.

2020. március 14-től a karintiai Heiligenblut karantén alá került. A külföldi turisták elhagyhatják a területet hazafelé, a kontaktadataik megadása mellett.

Az olasz-osztrák határon  mind Tirolban, mind Karintiában határellenőrzés van, melynek során az Olaszország felől érkezők csak 4 napnál nem régebbi, mikrobiológiai leletet tartalmazó angol, olasz vagy német nyelvű orvosi igazolással léphetnek be Ausztriába. Akiknek Ausztriában bejelentett állandó vagy ideiglenes lakcíme van, azok beléphetnek, de igazolás hiányában 14 napos karanténba kerülnek. Gépkocsival történő megállás nélkül átutazás lehetséges, de ezt szigorúan ellenőrzik (útlevelek lefényképezése) és csak elegendő üzemanyaggal engedélyezik.

2020. március 16-án Svájc és Liechtenstein felé is határellenőrzést vezetnek be az olasz határon bevezetett szabályok szerint.

Ausztria Olaszországgal határos Karintia tartományának két határátkelőjét, a Nassfeld és a Plöckenpass határátkelőket lezárták. Megmarad és használható lesz viszont  a Villach körzetében fekvő Thörl-Maglern-i két határátkelő, amelyet egyrészt az A2 autópályán, másrészt egy főközlekedési országúton keresztül lehet megközelíteni, viszont a kettő közül az utóbbi este 21.00 órától reggel 6-ig zárva tart.

Az osztrák államvasutak (ÖBB) leállította az Olaszországból Szlovákiából, Csehországból és Lengyelországból induló és oda tartó vasúti személyforgalmat. Az Ausztrián keresztül menő, ott meg nem álló vasúti személyforgalom üzemel.

Ausztria leállította a közvetlen repülőjáratokat Kína, Irán, Dél-Korea, Olaszország irányában és a leállítják Franciaország, Spanyolország, Svájc felé is.

2020. március 16-tól az éttermek, bárok és kávéházak csak délután 15.00 óráig tartanak nyitva, továbbá az üzletek zárva tartanak, kivéve az alapellátáshoz szükséges egységeket (élelmiszer, gyógyszer, posta, drogéria, benzinkút, trafik).

 

A magyar határellneőrzéssel kapcsolatos aktuális információt a www.koronavirus.gov.hu oldalon találhatják, illetve érdeklődhetnek a +36 80 277455 vagy 456-os telefonszámon vagy a ekoronavirus@bm.gov.hu címen.

Az osztrák helyzettel kapcsolatos hivatalos információk (pl. fertőzöttek száma) a következő linken követhetők folyamatosan: 

https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Neuartiges-Coronavirus-(2019-nCov).html

https://www.sozialministerium.at/Themen/Gesundheit/Uebertragbare-Krankheiten/Infektionskrankheiten-A-Z/Neuartiges-Coronavirus.html

Az osztrák belügyminisztérium sajtóközleményei: https://www.ots.at/pressemappe/54/bundesministerium-fuer-inneres

Angol nyelvű információ:

https://www.sozialministerium.at/en/Coronavirus/FAQ-Coronavirus.html

https://www.wien.gv.at/english/health-socialservices/coronavirus.html