Tisztelt Partnerünk!

A koronavírus járvány miatt kialakult helyzetben ausztriai munkavégzésük során olyan váratlan munkavédelmi, fogyasztóvédelmi (stb.) kérdéseik merülhetnek fel, amelyek speciális válaszokat igényelnek. A jelenleg tömegesen felmerülő kérdések megválaszolásán az illetékes hatóságok még maguk is folyamatosan dolgoznak, hogy a legfontosabb tudnivalókat az érintettek számára áttekinthetővé és elérhetővé tegyék. Mivel a helyzet mindenki számára új, ezért ezek a tájékoztató felületek folyamatosan változnak.

Az alábbi információk abban nyújtanak eligazítást, hogy az egyes kérdéstípusokkal hova érdemes fordulni:

Arbeiterkammer (Munkavállalói kamara)

Ausztriában a bejelentett munkavállalók munkaviszonnyal kapcsolatos kérdéseivel a munkavállalók érdekképviseletét ellátó szakszövetség, az Arbeiterkammer foglalkozik. Ez a szervezet az aktuális helyzetre való tekintettel a bajba jutott, vagy speciális kérdéssel rendelkező munkavállalók számára készséggel nyújtanak tájékoztatást, térítésmentesen.

Az Arbeiterkammer hivatalos weboldala a következő: https://www.arbeiterkammer.at/index.html, az egyes tartományokra vonatkozó speciális információkat a lap tetején található linkre kattintva lehet elérni. Az ún. „korona” Hotline, hétfőtől péntekig , 9 és 19 óra között hívható: 0800 2212 00 80

A koronavírus járványra vonatkozó tudnivalók közvetlenül elérhetők a nyitólapról, valamint itt: https://www.arbeiterkammer.at/beratung/arbeitundrecht/coronavirus/index.html

Az Arbeiterkammer hivatalos weboldalán a bal felső sarokban található telefon ikonra kattintva fellelhető valamennyi tartomány telefonos és e-mail elérhetősége. Bécsen kívüli munkáltató esetén javasoljuk, hogy az illetékes regionális kamara irodájával vegyék fel a kapcsolatot.

 

Wirtschaftskammer Österreich (Osztrák Gazdasági Kamara)

Az osztrák gazdasági kamara szintén közzétett egy nagyon részletes és jól strukturált tájékoztató anyagot a koronavírus gazdasági hatásairól:

https://www.wko.at/service/faq-coronavirus-infos.html#heading_Betriebliche_Einschraenkungen

Ez az anyag a járvány miatt leggyakrabban feltett kérdésekre ad választ az osztrák járványügyi törvény, az ún. Epidemiegesetz alapján. Ezen az oldalon fontos információkat talál a home office szabályaira, a karanténba került munkavállalók foglalkoztatására, a bérfizetési kötelezettségre, kártérítésre vonatkozó szabályozás tárgyában.

Ágazatspecifikus információk, valamint az egyes országok közötti áruforgalmi korlátozásokra vonatkozó információk elérhetők itt:

https://www.wko.at/service/aussenwirtschaft/coronavirus-wirtschaftskammer-als-anlaufstelle.html?utm_source=wkoat&utm_medium=display_io&&utm_campaign=WKÖ%20| corona - intern | wkoat&utm_content=banner#heading_brancheninfos

Az ágazatspecifikus információk között találhatók többek között a gyakran kérdezett hotelfoglalások visszamondására vonatkozó szabályok is:

 https://www.wko.at/branchen/tourismus-freizeitwirtschaft/hotellerie/coronavirus-informationen-fuer-die-hotellerie.html#heading_6

A WKO a munkaadói érdekképviseletet ellátó érdekvédelmi szervezet, tehát ezek az információk elsősorban a vállalkozások szemszögéből világítják meg az egyes kérdéseket, de javasoljuk azok tanulmányozását bármilyen érintettnek, mivel a tájékoztatók nagyon hasznos és áttekinthető információkat tartalmaznak.

 

Österreichischer Gewerkschaftsbund (Osztrák Szakszervezeti Szövetség):

Munkajogi kérdésekben a Gewerkschaftsbund szintén szövetségi, illetve tartományi szinten is tájékoztatást nyújt a bajba jutott munkavállalók számára. A szakszervezeti szövetség a www.oegb.at szintén a „gyakori kérdések” logikát követi.

Az ÖGB Burgenland tanácsadási irodája magyar munkavállalóknak Burgenlandban magyar nyelvű tanácsadást is nyújt munkajogi kérdésekben!  

Az ügyfélszolgálat elérhetőségei:

ÖGB Burgenland

Wiener Straße 7, 7000 Eisenstadt

Tel: 0043 2682 770 63

Email: magyar@oegb.at 

Facebook: www.facebook.com/oegb.bld