Wolfgang Brandstetter osztrák igazságügyi miniszter és alkancellár 2017. október 3-ai, budapesti látogatása során tárgyalásokat folytatott Trócsányi László igazságügyi miniszterrel. Az osztrák miniszter a találkozó keretében tájékoztatást adott az osztrák belpolitikai helyzetről két héttel az országgyűlési választásokat megelőzően.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy Ausztria és Magyarország között az igazságügyi együttműködés tekintetében vitás kérdés nem áll fenn.

A 2018. második félévi osztrák soros EU elnökség kapcsán a kancellár hangsúlyozta: kiemelt prioritásuk lesz az Európai Unión belüli büntető igazságügyi együttműködés erősítése, valamint a határon átnyúló bűncselekményekkel szembeni hatékony küzdelem, különös tekintettel a büntetések végrehajtásának átadására. Az egyes eljárási cselekmények esetében kiemelt jelentőséget szánnak a digitalizáció erősítésének (pl. digitális bizonyítékok használata). Fontos megvizsgálni továbbá, hogy az új büntetés-végrehajtási intézmények létesítéséhez milyen módon vehetőek igénybe európai uniós források. Ugyancsak fontosnak tartják a jogállamiság, a „rule of law” elveinek hatékony érvényesítését.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy Közép-Európa érdekeit hangsúlyosan kell megjeleníteni az EU-s színtéren. Brandstetter hozzátette: Ausztria aktívan részt kíván venni az EU jövőjéről szóló vitában, ennek megfelelően részletesen elemzik a francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron nemrég elhangzott beszédének egyes elemeit.

Trócsányi és Brandstetter miniszterek megállapodtak abban, hogy november 10-én, Bécsben folytatják az egyeztetést.

Brandstetter miniszter budapesti programja során vendégelőadóként az EU jövőjéről tart előadást az Andrássy Egyetemen

(Igazságügyi Minisztérium)