Az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából a Collegium Hungaricum, ill. a Bécsi Magyar Történeti Intézet a nagykövetséggel együttműködve kétnapos nemzetközi konferenciát szervezett avval a céllal, hogy a tudomány szemszögéből is felidézzük az akkor történteket.

A magas szakmai színvonalú szimpóziumon a magyar, osztrák, orosz, román, lengyel és más országból érkezett résztvevők történészi objektivitással emlékeztettek arra az időszakra, amikor az egész világ a magyar szabadságharc mellé állt és igyekezett segíteni a menekültek sorsának jobbra fordításában. Az előadások rámutattak a hazánk által ekkor betöltött pozitív világtörténelmi szerepre is.

Az ’56-os emlékbizottság által támogatott konferenciát Dr. Perényi János nagykövet nyitotta meg, aki többek között kiemelte a forradalom által az osztrák politikában és a lakosság körében kiváltott szimpátiát, pozitív reakciókat. Az előadók – köztük Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, az Osztrák Tudományos Akadémia volt főtitkára, ill. alelnöke, az MTA több tagja, ill. a Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete volt vezetője - bemutatták, hogy az egyes országokban miként fogadta a politikai vezetés, ill. a közvélemény a forradalom kirobbanását, átmeneti győzelmét, majd a szabadságharc véres leverését.