Hírek

Jeszenszky Géza könyvbemutatója a nagykövetségen

2017. április 5-én Jeszenszky Géza „Kísérlet a trianoni trauma orvoslására – Magyarország szomszédsági politikája a rendszerváltozás éveiben” című, 2016-ban megjelent könyvét mutattuk be nagykövetségünkön a Bécsi Magyar Történeti Intézettel együttműködésben. Művében az első szabadon választott kormány külügyminisztere ismerteti az Antall-, majd a Boross-kormány szomszédságpolitikáját. A rendezvényen Jeszenszky Géza könyvének főbb témaköreiből adott ízelőt, majd ezt követően a Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettesével, Ifj. Dr. Bertényi Ivánnal folytatott pódiumbeszélgetést.
Tovább

Balassi Nyári Egyetem 2017

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pályázatot hirdet a kulturális és nyelvi azonosságtudat megőrzésének és erősítésének érdekében magyar állami ösztöndíjra a BALASSI NYÁRI EGYETEMEN való részvételre a Kárpát-medencén kívüli diaszpórában élő magyar származású személyek számára 2017 nyarára.
Tovább

Emléktábla a pozsony-ligetfalui munkatábor zsidó áldozatainak

Emléktáblát avatott március 29-én Trócsányi László magyar, Lucia Zitnanská szlovák és Wolfgang Brandstetter osztrák igazságügyi miniszter a pozsony-ligetfalui munkatáborban a második világháború végén életüket vesztett zsidó áldozatoknak a tábor egykori helyszínén.
Tovább

Határon átnyúló osztrák-magyar infrastruktúrafejlesztési koncepció

Határon átnyúló osztrák-magyar vasúthálózati és közúti infrastruktúrafejlesztésről szóló koncepciót mutatottak be a burgenlandi Pándorfaluban (Parndorf) március 29-én A CrossBorder Rail projekt 12,7 millió eurós beruházásból valósul meg. Ennek köszönhetően rövidülnek majd a menetidők, javul a közlekedés biztonsága és szépülnek a megállóhelyek a Nezsider (Neusiedl am See), Pomogy (Pamhagen) és Fertőszentmiklós közötti, határon átnyúló vasútvonalon. Hat új közúti kapcsolat is épül az osztrák-magyar határ mentén.
Tovább

Március 15-i nemzeti megemlékezés a bécsi magyar nagykövetségen

Nemzeti ünnepünk előestéjén, március 14-én emlékeztünk meg nagykövetségünkön 300 vendég jelenlétében az 1848-as forradalomról. A rendezvényen - a hagyományokat követve – többségében Ausztriában élő magyarok vettek részt, egyben jelen voltak a diplomáciai testület, valamint az osztrák politikai, gazdasági és kulturális élet képviselői, többek között Christoph Hagen parlamenti képviselő és Maria Rauch-Kallat az Osztrák-Magyar Társaság elnöke, volt egészségügyi miniszter.
Tovább