Hírek

Március 15-i nemzeti megemlékezés a bécsi magyar nagykövetségen

Nemzeti ünnepünk előestéjén, március 14-én emlékeztünk meg nagykövetségünkön 300 vendég jelenlétében az 1848-as forradalomról. A rendezvényen - a hagyományokat követve – többségében Ausztriában élő magyarok vettek részt, egyben jelen voltak a diplomáciai testület, valamint az osztrák politikai, gazdasági és kulturális élet képviselői, többek között Christoph Hagen parlamenti képviselő és Maria Rauch-Kallat az Osztrák-Magyar Társaság elnöke, volt egészségügyi miniszter.
Tovább

„Forradalom, szabadságharc és megtorlás” – ’56-os konferencia a nagykövetségen

Március 2-án az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeire visszatekintő tudományos tanácskozást rendeztünk a szegedi Gál Ferenc Főiskolával, a Collegium Hungaricummal és a Bécsi Történeti Intézettel együttműködve, s az 1956-os Emlékbizottság támogatásával. A „Forradalom, szabadságharc és megtorlás” c. konferenciát ifj. Dr. Bertényi Iván, a Bécsi Történeti Intézet igazgatója nyitotta meg.
Tovább

Dr. Perényi János nagykövet kommentárja a Die Presse-ben: „A vádak már az első alkalommal is hamisak voltak”

A vezető osztrák napilap február 13-i száma közli Perényi János nagykövet reakcióját Csekő Balázsnak az ugyanott néhány nappal korábban „Merkel túl sokáig negligálta a demokráciára leselkedő veszélyeket” címmel megjelent írására.
Tovább

Regionális migrációs konferencia Bécsben

A Közép-Európai Védelmi Együttműködés és a Salzburgi Fórum államai, valamint Románia, Bulgária és Görögország védelmi- és belügyminisztereinek, ill. államtitkárainak részvételével került megrendezésre Bécsben február 8-án a nyugat-balkáni migrációs helyzettel foglalkozó nemzetközi konferencia. A megbeszéléseken hazánkat Simicskó István honvédelmi miniszter és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára képviselte.
Tovább

V4-nagykövetek írása a Die Presse-ben

A vezető osztrák napilap január 27-i száma „A négy szabadság dicsérete” címmel közli Perényi János, ill. a bécsi lengyel, szlovák és cseh nagykövet vendégkommentárját, amelyben a Kern kancellár által felvetett munkaerő-piaci korlátozásokra, ill. a helyi közbeszédben a „kelet-európai munkanélküliség Ausztriába történő exportjával” kapcsolatban visszatérően elhangzó vádakra reagálnak.
Tovább