2013. március 1-jétől az útlevél a lejárattól számított 1 évig alkalmas a magyar állampolgárság bizonyítására. A korábbi szabályozással ellentétben – amely szerint az útlevél lejárata után azonnal kellett állampolgársági vizsgálat – 2013. március 1-jétől az útlevél lejárata után egy évvel kell csak állampolgársági vizsgálat.

Amennyiben az ügyfél nem rendelkezik érvényes, vagy kevesebb, mint egy éve lejárt útlevéllel, érvényes személyi igazolvánnyal, 3 évnél nem régebbi állampolgársági bizonyítvánnyal vagy honosítási okirattal, és a személyi adat- és lakcímnyilvántartó rendszerben nem szerepel, úgy hivatalból állampolgársági vizsgálatot kell lefolytatni az állampolgárság megállapítása céljából. Az eljárás 6-12 hónapig tart.

Az állampolgársági vizsgálat jogszabályi kötelezettség, és nem a konzul döntése. Sajnos nem áll módunkban kivételt tenni!

Állampolgársági vizsgálatra csak előzetes időpont egyeztetés alapján, kizárólag személyesen kerülhet sor. Az időpont igénylésére vonatkozóan az ügyfélfogadás menüpontban találnak információt.

Kérjük, az állampolgársági vizsgálathoz az alábbi dokumentumokat hozza magával:

  • állampolgárság vizsgálatához szükséges formanyomtatvány kitöltve;
  • kérelmező adatlap;
  • külföldön élő magyar állampolgárként történő nyilvántartásba vételi adatlap kitöltve,
  • osztrák lakcímigazolás (Meldezettel),
  • nagykorú kérelmező esetében, ha nincs érvényes, személyazonosításra alkalmas igazolványa: születési anyakönyvi kivonat, illetve házassági anyakönyvi kivonat EREDETIBEN és szükség esetén hiteles magyar fordítással;
  • lejárt útlevél vagy személyi igazolvány;
  • szülők születési vagy halotti anyakönyvi kivonata és házassági anyakönyvi kivonata (ez nem kell, hogy eredeti legyen, lehet másolat is);
  • nagyszülők születési vagy halotti anyakönyvi kivonata és házassági anyakönyvi kivonata (ez nem kell, hogy eredeti legyen).

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kérelem kitöltéséhez nagyon sok információra van szükség, ezért javasoljuk, hogy hozzák magukkal az összes rendelkezésre álló iratot, és minden esetben előre töltsék ki a nyomtatványt. Közös érdekünk, hogy a jelentős ügyfélforgalom minél gyorsabban és zökkenőmentesebben bonyolódjon.

Az állampolgárság vizsgálatával egyidejűleg lehet kezdeményezni a születés, házasság, válás magyarországi anyakönyvezését is (Adatlap születés magyarországi anyakönyvezéséhez, Adatlap házasság magyarországi anyakönyvezéséhezAdatlap válás magyarországi anyakönyvezéséhez). Ez esetben az állampolgárság megállapítása után az illetékes hatóság elkészíti a magyar születési, és adott esetben a házassági anyakönyvi kivonatot is.