AKTUÁLIS KORONAVÍRUS INTÉZKEDÉSEK, MELYEK AZ EGÉSZ ORSZÁGRA ÉRVÉNYESEK

Ausztria egész területén 2021. november 22-én 00:00 órától 24 órás kijárási korlátozás, „lockdown” van érvényben, mely az oltott és nem oltott („2G” szabálynak megfelelt és nem megfelelt) személyekre egyaránt kiterjed. A korlátozás egyelőre 20 napig tart, és azokra nézve, akik nem vették fel az oltást december 12-t követően is érvényben marad, az oltottak számára azonban december 12-n véget érhet.

”2G” = Geimpft, Genesen kategóriába tartozók:, akik hitelt érdemlően igazolják az oltás megtörténtét, vagy azt, hogy a Covid-19 fertőzésből 180 napon belül felépültek. A betegségből való felgyógyulást a beutazási rendelet alábbi mellékletein igazolja az orvos: https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/Bundesnormen/NOR40237955/II_393_2021_Anlage_B.pdf

Ausztriában beltéren mindenütt kötelező az FFP2 maszk viselése. Kétméteres védőtávolságot kell tartani olyan személyek között, akik nem egy háztartásban élnek.

A „lockdown” ideje alatt csak az alábbi indokokból hagyhatják el otthonaikat:

 • Munkába (iskolába, egyetemre) járás, a mindennapi élet alapvető szükségleteinek ellátása (pl.: bevásárlás, gyógyszertár) egészségügyi szolgáltatások igénybevétele megengedett. 
 • A szabadban tartózkodás testi és szellemi kikapcsolódás céljából szintén megengedett (például sétákhoz vagy egyéni sportokhoz, kutyasétáltatás). 
 • Élettárssal, közeli rokonokkal történő találkozás;
 • A támogatásra szorulók ellátása;
 • Az oltáshoz, teszteléshez vezető út továbbra is lehetséges lesz. Engedélyezett a templomba járás, temető látogatás is;
 • Halaszthatatlan hatósági, bírósági ügyek rendezése; meghatározott ügyfélszolgálatokra történő belépés;
 • Állatok gondozása;
 • Életet, vagy testi épséget, ill. tulajdont közvetlenül fenyegető veszély elhárítása;
 • Szavazati jogok gyakorlása, ill. meghatározott rendezvényeken való részvétel, mint a temetés, demonstrációk. 

A „lockdown” ideje alatt:

 • A kereskedelmi egységek és üzletek zárva tartanak, mindez azonban nem érinti a mindennapi fogyasztási cikkeket (élelmiszerüzletek, drogériák, dohányboltok, gyógyszertárak, benzinkutak) kínáló üzleteket, valamint a bankokat, postai és telefonos szolgáltatókat, az egészségügyi és gondozási szolgáltatást nyújtókat, újságárusokat, valamint a gépjárműszervízeket.
 • A vendéglátóhelyek zárva vannak, kizárólag az ételek és alkoholmentes italok elvitele megengedett. A vállalati étkezdék működhetnek.
 • A kereskedelmi szállások zárva maradnak, kivéve a szakmai célból történő igénybevételt.
 • Adventi és karácsonyi vásárokat nem tartanak.
 • A testközeli szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások (pl. fodrász, kozmetika, masszázs, műkörmös stb.) zárva tartanak. A nem testközeli szolgáltatásokat csak „2G”-nek (oltott, gyógyult) megfelelő igazolással lehet igénybe venni.
 • A kulturális intézmények és szabadidős létesítmények szintén zárva tartanak (állatkertek, múzeumok, színházak, mozik, koncerttermek, könyvtárak, levéltárak, kiállítótermek stb.).
 • A sportlétesítmények az élsport kivételével zárva tartanak.
 • A siklón és a fogaskerekű vasúton FFP2 maszkviselés mellett „2G” szabálynak való megfelelés kötelező.

Az általános, részletes járványügyi szabályok (szolgáltatások igénybe vétele) a következő linken találhatók meg, mindig frissítve: https://www.sozialministerium.at/Informationen-zum-Coronavirus/Coronavirus---Aktuelle-Ma%C3%9Fnahmen.htmlhttps://coronavirus.wien.gv.at/neue-corona-regeln/ 

November 8-tól a szolgáltatások igénybevételéhez szükséges védettséget igazoló dokumentumok terén szigorítások léptek életbe: az antigén teszteket és antitest kimutatásáról készült igazolásokat ezentúl már nem fogadják el a helyi szolgáltatások igénybevétele céljából.

A tesztek közül csak és kizárólag a 72 óra érvényességű PCR teszt az elfogadott.  A teszt és a védettség igazolása a 12. évet betöltött személyekre vonatkozik. (Kivétel: Bécs: 48 órás PCR teszt 6 éves kortól).

Figyelem! A szolgáltatások igénybevételéhez csak a Pfizer, az Astra Zeneca, a Johnson and Johnson (Janssen) és a Moderna vakcina megfelelő!

A szolgáltatások igénybevételénél kizárólag azokat az Ausztria által kiállított, valamint elismert, teljes védettséget igazoló oltási dokumentumokat fogadják el („zöld útlevél”, oltási igazolás), melyeket a második vagy a kiegészítő oltást követően állították ki (kivéve az egydózisú Johnson and Johnson vakcinával történt oltást  és a betegségből való felgyógyulás esetét). A helyi szolgáltatások igénybe vételére a magyar védettségi igazolvány és oltottságról szóló magyar orvosi igazolás nem nyújt lehetőséget.

December 6-tól a szolgáltatások igénybevétele esetén 12 hónapról 9 hónapra csökken az oltási igazolások (Grüner Pass) érvényessége az alábbiak szerint: 

a, a második oltástól kezdődően, ameddig annak beadásától 270 nap nem telt el, amennyiben az első és a második oltás között legalább 14 nap eltelt;

b, egydózisú oltóanyagoknál a beadás utáni 22. naptól számított 270. napig;

c, egy oltás megtörténtétől (270 napig), amennyiben annak beadása előtt legalább 21 nappal a beoltottnak pozitív PCR tesztje vagy az oltás előtt pozitív antitest tesztje volt (jellemzően a Szputnyik V vakcinával oltottak esetében), az antitest vizsgálat a mintavételtől számított 90 napig érvényes, ezen időszak alatt kell beadatni az oltást.);

d, további, (többségében a 3.) kiegészítő oltás esetében, amennyiben annak beadásától 270 nap nem telt el, és az a, és c, pontokban említett oltás és a kiegészítő oltás között legalább 120 nap eltelt, valamint a b, pontban említett egydózisú vakcina és a kiegészítő oltás között legalább 14 nap telt el.

A Johnson and Johnson (Janssen) vakcinával oltottak esetében egységesen 2022. január 3-ig lesz érvényes a védettségi igazolás, ezt követően egy második oltás felvétele lesz szükséges.

A 2G szabályoknak való megfeleléshez négyhetes átmeneti időszak áll rendelkezésre (2021. december 6-ig), mely időtartam alatt a még csak egy oltással (kivéve a Janssen oltást) rendelkezők egy PCR-tesztet elvégezve teljesíthetik a 2G szabály előírásait.

Tekintettel arra, hogy a járványügyi helyzet napról napra változik, ezért azt javasoljuk, hogy kiutazás előtt szállásadójuknál érdeklődjenek arról, hogy a teljes védettség (oltottság, gyógyultság) az adott szálláson konkrétan milyen dokumentummal igazolható.

FFP2-maszk viselése kötelező minden zárt térben, helyiségben - munkahelyeken, a közlekedésben is.

6. életév betöltéséig nem kötelező a maszk használata, 6. és 14. életév között, valamint várandós nők esetében  elegendő a szájat és orrot eltakaró maszk használata a maszkviselési kötelezettséggel érintett helyeken (pl. tömegközlekedés, taxi, kereskedelem, egészségügyi intézmények, hivatalok, stb.).

REGIONÁLIS INTÉZKEDÉSEK:

 • Bécs városában az általános szabályoktól eltérően 6 éves kor alatt  mentesség vonatkozik, 6-12 éves kor között az ún. „2G” (Getestet,Geimpft) szabályt  72 órás PCR teszttel vagy 48 órás antigén teszttel, 12 éves kortól pedig 48 órás PCR teszttel lehet kiváltani. 
 • A fővárosban a PCR-teszt érvényességi ideje az eddigi 72 óra helyett már 48 óra, az antigén teszt pedig nem elfogadott. Ez a szigorítás a 6-12 éves korú gyermekekre nem vonatkozik, s ők a heti 3 tesztet tartalmazó ún. „Ninja-Pass”-t hétvégén is használhatják. A 12 és 15 év közötti gyermekek esetében a „Ninja-Pass” hétvégén nem érvényes.
 • Az FFP2-es maszk viselése  beltéren mindenütt kötelező.

A mindenkor hatályos regionális intézkedések, kiutazási korlátozások tartományok szerinti bontásban a következő linken találhatók: https://corona-ampel.gv.at/aktuelle-massnahmen/regionale-zusaetzliche-massnahmen/

Tesztelési lehetőségek:

A vasúti- és távolsági busz menetrendek, ahol az esetleges járatritkítás vagy szüneteltetés figyelemmel kísérhető: