Áru- és személyszállító vállalkozók figyelmébe!

Az osztrák Bér-és Szociális Dömping Elleni Törvény (LSD-BG) 2017. január 1-vel módosult. Ennek következményeként a külföldi székhelyű, határon átnyúló szolgáltatást nyújtó vállalkozások munkavállalóinak ausztriai kiküldetésére vonatkozó bérezési, bejelentési, dokumentációs és egyéb adminisztratív előírások az áru-és személyszállítási ágazat munkavállalóira is alkalmazandók. A módosított törvény a jogszabályi rendelkezések be nem tartása esetén jelentős összegű bírság kiszabását helyezi kilátásba.

Az új szabályozás számos kérdést vet fel mind az osztrák jogalkalmazó szervek, mind az érintett külföldi vállalkozások körében. A magyar fuvarozók és szakmai érdekképviseleteik által feltett kérdéseket nagykövetségünk továbbította a tárgyban illetékes minisztériumnak, amely az alább letölthető, magyar nyelvű dokumentumban adott tájékoztatást néhány fontos értelmezési és gyakorlati kérdésről.

A fenti tájékoztatás nem teljes körű, sok gyakorlati kérdésre nem ad választ ezért a továbbiakban felmerülő és eddig nem tisztázott kérdéseket a nagykövetség külgazdasági irodája továbbítja az illetékes szerveknek. A legfrissebb információkat honlapunkon haladéktalanul közzétesszük.

A magyar vállalkozások által kiküldött munkavállaló foglalkoztatására vonatkozó általános, magyar nyelvű tájékoztatót a http://www.entsendeplattform.at/cms/Z04/Z04_15.0/kezdolap weboldalon találnak.

Javasoljuk mind az alábbi dokumentum, mind a fenti honlapon található információk alapos tanulmányozását a határon átnyúló szolgáltatás megkezdése előtt.