Figyelem! Változtak a külföldi fuvarozó vállalkozásokra vonatkozó osztrák szabályok.

 

2017. június 1-től egyszerűsödött a személy- és áruszállítással foglalkozó vállalkozások munkavállalóinak bejelentése és dokumentációs kötelezettsége Ausztriában. Az új, ZKO3-T fuvarozói bejelentő nyomtatvány német és angol nyelven mától elérhető: https://www4.formularservice.gv.at/formularserver/user/formular.aspx?pid=fe66cedb506e495c94b3e826701443e5&pn=B0d66e914664149109b455bce26ceca4a

Részletes magyar nyelvű tájékoztatót az alábbi oldalon letölthető dokumentumban talál:

http://www.entsendeplattform.at/cms/Z04/Z04_15.999_15/lsd-bg-aktualis-informaciok-a-szallitasi-agazat-szamara

 

A legfontosabb változások az alábbiak szerint foglalhatók össze röviden:

Munkavállalók bejelentésének egyszerűsítése

Június 1-től a fuvarozók hat hónapos, általános keretbejelentést tehetnek, a konkrét kiküldetések és megbízások megadása nélkül. A keretbejelentésben az ez időszak alatt várhatóan kiküldésre kerülő munkavállalók adatait és a használt járművek rendszámát kell megadni. Újabb munkavállalók kiküldetése, vagy további járművek bevetése esetén módosítandó a bejelentés. A megbízó adatait és a munkavégzés helyét a jövőben nem kell megadni. A „fuvarozó” fogalma itt magában foglalja úgy az áru-, mint a személyszállítással foglalkozó vállalkozásokat, ahogy az idegenforgalmi célú személyszállítást is.

Változás a kötelezően a munkavégzés helyszínén tartandó dokumentumokban

A módosítás hatályba lépését követően a munkaszerződést/foglalkoztatói igazolást és a munkaidő nyilvántartást szükséges a járműben tartani, vagy az ellenőrzés időpontjában elektronikus formában bemutatni. A bérezéssel kapcsolatos további dokumentumokat nem szükséges a munkavégzés helyén tartani, de az ellenőrző hatóság felszólítására az ellenőrzés hónapját követő 14 munkanapon belül be kell mutatni az ellenőrzött hónap és az azt megelőző ausztriai munkavégzés esetén az előző hónapra vonatkozó bérkifizetést igazoló dokumentumokat.

A munkavállalók bejelentésére (ZKO) és biztosítási jogviszony igazolására (A1) vonatkozó dokumentumok helyszínen tartására, vagy elektronikus bemutatására az elfogadott módosító szöveg nem tér ki.

Munkavállaló képviselőjének megnevezése

A jövőben – amennyiben a munkaadó nem jelöl ki egyéb képviselőt – automatikusan a gépjárművezetőt kell kapcsolattartónak tekinteni.

 

Áru- és személyszállító vállalkozók figyelmébe!

Az osztrák Bér-és Szociális Dömping Elleni Törvény (LSD-BG) 2017. január 1-vel módosult. Ennek következményeként a külföldi székhelyű, határon átnyúló szolgáltatást nyújtó vállalkozások munkavállalóinak ausztriai kiküldetésére vonatkozó bérezési, bejelentési, dokumentációs és egyéb adminisztratív előírások az áru-és személyszállítási ágazat munkavállalóira is alkalmazandók. A módosított törvény a jogszabályi rendelkezések be nem tartása esetén jelentős összegű bírság kiszabását helyezi kilátásba.

Az új szabályozás számos kérdést vet fel mind az osztrák jogalkalmazó szervek, mind az érintett külföldi vállalkozások körében. A magyar fuvarozók és szakmai érdekképviseleteik által feltett kérdéseket nagykövetségünk továbbította a tárgyban illetékes minisztériumnak, amely az alább letölthető, magyar nyelvű dokumentumban adott tájékoztatást néhány fontos értelmezési és gyakorlati kérdésről.

A fenti tájékoztatás nem teljes körű, sok gyakorlati kérdésre nem ad választ ezért a továbbiakban felmerülő és eddig nem tisztázott kérdéseket a nagykövetség külgazdasági irodája továbbítja az illetékes szerveknek. A legfrissebb információkat honlapunkon haladéktalanul közzétesszük.

A magyar vállalkozások által kiküldött munkavállaló foglalkoztatására vonatkozó általános, magyar nyelvű tájékoztatót a http://www.entsendeplattform.at/cms/Z04/Z04_15.0/kezdolap weboldalon találnak.

Javasoljuk mind az alábbi dokumentum, mind a fenti honlapon található információk alapos tanulmányozását a határon átnyúló szolgáltatás megkezdése előtt.