Családi ellátások az EGT tagállamokban

Családi pótlékkal (Familienbeihilfe) kapcsolatos tájékoztatók, illetve az illetékes hivatalok a következő linkeken találhatóak: Familienbeihilfe, Finanzamt. A családi pótlék összege függ az életkortól és a gyermekek számától is. A családi pótlék a gyermek 24. életévének betöltéséig jár.

A családi pótlékot az illetékes adóhivatalnál (Finanzamt Österreich) kell kérvényezni. Erre vonatkozóan részletes tájékoztatás található az osztrák kormányzati portálon

 

Speciális illetékesség

Családi ellátások tekintetében a tagállamok hatóságai közti adatcsere bonyolítása, és az alkalmazandó jog meghatározása a Magyar Államkincstár hatáskörébe tartozik. Amennyiben az érintett család esetében az uniós rendeletek szerint a magyar jog alkalmazásának van helye, a családi ellátások közül a gyermekgondozási díj tekintetében az egészségbiztosítási szerv rendelkezik hatáskörrel és illetékességgel:

  • Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága (Osztrák-Magyar Ügyek Osztálya, cím: 9023 Győr, Szabolcska u. 1/a., e-mail omrcs@allamkincstar.gov.hu, fax: 0036-96/312-944),
  • egyéb esetben a Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Megyei Igazgatósága (Nemzetközi Kapcsolatok Osztálya, cím: 1139 Budapest, Váci út 71., email: nko.kmrig@allamkincstar.gov.hu, fax: 0036-1/350-2465) illetékes eljárni.

A Kincstár és a Finanzamt Bruck Eisenstadt Oberwart közös ügyfélfogadása családi ellátás ügyekben. Kérjük kedves ügyfeleinket, egyeztessenek az adott hivatallal ügyfélfogadást tekintetében.

Gyermekgondozási segély (Kinderbetreuungsgeld)

A gyermekgondozási segélynek több változata létezik Ausztriában. A szülő dönthet, hogy mennyi ideig marad otthon gyermekével, ezek függvényében változik az összeg.

A segélyt a gyermek születése napján lehet kérvényezni az adott betegbiztosító társaságnál.
Feltétele: életvitelszerű tartózkodás Ausztriában, állandó bejelentett lakcím, valamint az ún. kismama könyv (Mutter-Kind-Pass) felmutatása a kötelező vizsgálatok elvégzéséről (öt kötelező vizsgálat a terhesség ideje alatt, valamint a szülés után).


A kismama könyv a szülés előtt és utáni vizsgálatokkal kapcsolatos tájékoztatásokat tartalmazza, úgymint

  • orvosi látogatások és szülésznői segítség a terhesség ideje alatt és a szülés után,
  • szülésznői segítség, és -ha szükséges- orvos jelenléte a szülésnél,
  • gyógyszerek és egyéb terápiás segédeszközök,
  • kórházi vagy szülőotthoni ellátás legfeljebb 10 napig (vagy tovább, ha a terhesség alatt vagy szülés folyamán komplikációk lépnek fel).

A szülés előtti teendőkkel, a szüléssel és a családi pótlékkal kapcsolatosan részletes tájékoztató olvasható ITT.