Házasság, bejegyzett élettársi kapcsolat hazai anyakönyvezése

Általános információk:

Amennyiben Ausztriában  kíván házasságot kötni, vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot (a továbbiakban: BÉT) létesíteni, az illetékes osztrák anyakönyvvezetőtől kaphat pontos tájékoztatást a házasságkötés/BÉT feltételeiről, a szükséges dokumentumokról és azok formai követelményeiről (hitelesítés, fordítás).

A magyar jogszabályok értelmében házasságot külön nemű, míg bejegyzett élettársi kapcsolatot azonos nemű párok köthetnek.

Magyar állampolgár külföldön kötött házasságát, valamint külföldön létesített bejegyzett élettársi kapcsolatát Magyarországon is anyakönyveztetni kell. 

Illetékes hivatal:

Házasság, BÉT hazai anyakönyvezés iránti kérelem benyújtható:

  • Magyarországon bármely települési anyakönyvvezetőnél, bármely kormányablaknál, vagy Budapest Főváros Kormányhivatal/Hazai Anyakönyvi Osztályán;
  • külföldön hivatásos konzuli tisztviselőnél (tiszteletbeli konzulnál nem nyújtható be a kérelem)

Érintettek:

A házasság, valamint a BÉT hazai anyakönyvezése iránti kérelmet személyesen lehet benyújtani Konzuli Osztályunkon előzetes időpontfoglalás alapján. Külföldi állampolgárral kötött házasság vagy BÉT esetén az ügyintézéshez elegendő a magyar fél személyes megjelenése.

Szükséges dokumentumok:

  1. Kérelemnyomtatvány a házasság anyakönyvezéshez/ Kérelemnyomtatvány a BÉT anyakönyvezéshez (az ügyintézés során kerül kinyomtatásra)
  2. Eredeti, külföldi házassági/BÉT anyakönyvi kivonat* (Heiratsurkunde/Partnerschaftsurkunde)
  3. Felek érvényes útlevele/személyazonosító igazolványa
  4. Felek születési anyakönyvi kivonatának másolata
  5. A felek házasságkötés, BÉTlétesítése előtti családi állapotának igazolása (jogerős bontóítélet, amennyiben elvált családi állapotú; halotti anyakönyvi kivonat, amennyiben özvegy családi állapotú, nyilatkozat hajadon/nőtlen családi állapotról)
  6. Magyar állampolgárságú fél lakcímkártyája
  7. Felek osztrák lakcímigazolása (Meldezettel)

*Felhívjuk a kérelmezők figyelmét, hogy az eljáráshoz a házassági/BÉT anyakönyvi kivonatot eredetiben kell benyújtani, amely az eljárási alapiratok részét képezi, így az a kérelmezőnek nem adható vissza. Lehetősége van azonban arra, hogy az Ön által bemutatott eredeti iratról a Konzuli Osztályunkon – díj ellenében – készített hiteles másolatot használja fel az eljárásban.

Határidő:

Az ügyintézés hiánytalan kérelem benyújtása esetén két-három hetet vesz igénybe, melynek során a kérelmező részére magyar házassági anyakönyvi kivonat kerül kiállításra a konzuli tisztviselő által.

Költségek:

A házasság/BÉT hazai anyakönyvezése iránti eljárás díjmentes.

Érvényes útlevél csere házasság miatti névváltozás esetén: 20 EUR (2016. január 1-je után kötött házasságok esetén)

További információk:

A házasság anyakönyvezésével egyidejűleg új útlevél iránti kérelem is beadható, amennyiben a magyar állampolgárságú kérelmező neve megváltozik a házasságkötés után.

Ebben az esetben az „Anyakönyvezés (házasság)+útlevél”” ügytípusra foglaljanak időpontot az online időpontfoglaló rendszerben.

Abban az esetben, ha a magyar állampolgár külföldön történt válása Magyarországon még nem került bejegyzésre, az új házasság anyakönyvezését meg kell előznie a korábbi válás hazai anyakönyvezésének; ez esetben ennek megfelelően kell időpontot foglalni!

Letölthető dokumentumok: