1. Egyszeri hazautazásra jogosító ideiglenes magánútlevél kiállítása

Figyelem! Útlevél elvesztése esetén egyszeri hazatérésre jogosító ideiglenes magánútlevelet kiállítására nincs szükség, hiszen a hazautazás megoldható a rendőrségi/önkormányzati jegyzőkönyvvel!

Ha Ausztriában a magyar állampolgár útlevelét, személyazonosító igazolványát ellopták, az elveszett, megrongálódott, vagy az okmány más okból utazásra nem használható, akkor a lakóhely szerint illetékes, vagy (amennyiben nem rendelkezik ausztriai lakcímmel) az elvesztés helye szerinti önkormányzatban, illetve (amennyiben ellopták) a lopás helye szerinti rendőrségen kell ezt a tényt bejelenteni.

Az Önhöz legközelebb található önkormányzatot (Gemeindeamt/Magistrat) vagy rendőrséget (Polizei) az alábbi honlapon találja:
https://www.help.gv.at/Portal.Node/hlpd/public/behoerden

A rendőrség/önkormányzat által kiállított jegyzőkönyv birtokában a magyar állampolgárok hazautazhatnak annak érdekében, hogy a hazai okmányirodában pótolják az irataikat. A jegyzőkönyv birtokában átutazhatnak a határon.

2. Továbbutazásra jogosító ideiglenes magánútlevél kiállítása

Figyelem! Ausztriai lakcímmel (Meldezettel-lel) nem rendelkező magyar állampolgárok számára nem állítunk ki továbbutazásra jogosító ideiglenes magánútlevelet, kivételes esetekben sem! Ilyen esetben egy nap alatt, sürgősségi eljárásban tudnak útlevelet igényelni Magyarországon.

A tartósan Ausztriában élő magyar állampolgároknak állandó magánútlevelet kell igényelnie, továbbutazásra jogosító ideiglenes magánútlevelet rendkívüli, kivételes helyzetektől eltekintve nem állítunk ki.

A magánútlevél, illetve személyi igazolvány érvényességi idejének figyelemmel kísérése minden állampolgár saját felelőssége, ezért nem állítunk ki ideiglenes magánútlevelet azért, mert az itt élő magyar állampolgárnak lejártak az iratai, s emiatt nem tudja igazolni magát.

Útlevelet Magyarországon sürgősségi eljárásban is lehet kérelmezni, ezért – ha nagyon kevés idő áll már rendelkezésre az utazás előtt – javasoljuk, hogy Magyarországon nyújtsák be az útlevélkérelmüket, sürgősségi eljárásban.