Magyarországon kiállított vezetői engedély használata Ausztriában

A Magyarországon vagy az Európai Gazdasági Térség országaiban szerzett kártyaformátumú érvényes vezetői engedély egyenértékű az osztrák vezetői engedéllyel. Amennyiben tartósan Ausztriában tartózkodik és szeretné a magyar jogosítványát átíratni:  Külföldi jogosítvány átíratása

Magyar rendszámú gépjármű ausztriai használata

Amennyiben a külföldi állampolgár

  • állandó lakcímmel (Hauptwohnsitz) tartózkodik Ausztriában, úgy egy hónap elteltével külföldi rendszámú gépjárművét forgalomba kell helyeznie Ausztriában (KFZ-Zulassung),
  • ideiglenes lakcímmel (Nebenwohnsitz) tartózkodik az országban, úgy a külföldi rendszámot egy évig használhatja, majd ezt követően el kell hagynia az országot, s az újabb beutazástól számítva egy évig ismét használhatja külföldi rendszámú gépjárművét. E célból menetlevélkönyv (Fahrtenbuch) használata ajánlott, a külföldön szerzett benzinszámlákat is ajánlott megőrizni az esetleges bizonyításhoz.

Természetesen csak abban az esetben lehet "Nebenwohnsitz"-re bejelentkezve jogszerűen használni a gépjárművet, amennyiben a "Nebenwohnsitz"-re való bejelentkezés feltételeit teljesítik, vagyis az életvitelük középpontja nem Ausztriában van. Kérjük, mielőtt eldöntik, hogy "Hauptwohnsitz"-re vagy "Nebenwohnsitz"-re jelentkeznek be, mindenképpen tájékozódjanak az ausztriai lakcímrendszer szabályairól az alábbi honlapokon:

Külföldi rendszámmal történő ausztriai utazásideiglenes- és állandó lakóhely Ausztriában

Egyre több magyar állampolgár dolgozik Ausztriában úgy, hogy "Nebenwohnsitz"-re jelentkezik be, és erre hivatkozva használja továbbra is a magyar rendszámú gépjárművét. Kérjük, vegyék figyelembe, hogy az osztrák hatóságok gyakorlata az, hogy aki Ausztriában lakik és dolgozik, annak "Hauptwohnistz"-re kell bejelentkeznie!

A gépjármű forgalomba helyezése a területileg illetékes közlekedési hatóságnál (Verkehrsamt) vagy biztosító társaságok kirendeltségén (Zulassungstelle) történik.

Tömegközlekedés Bécsben

Wiener Linien,  VOR

Parkolás

Bécs belvárosában nagyon kevés a parkolóhely, a parkolóházak pedig viszonylag drágák. Bécs belső kerületeiben (a Gürtel-től a belváros irányába) reggel 09.00 órától este 22.00 óráig fizetni kell a parkolásért. A parkolási idő két óra. A parkolójegyeket dohányboltokban, metróállomásoknál, vagy automatáknál lehet megvásárolni.

További információk: www.wien.gv.at/verkehr/parken