A nagykövetség konzuli osztályán keresztül a születés anyakönyvezését és ezzel egyidejűleg az útlevél kiállítását a gyermek számára együttesen lehet kezdeményezni.

Az újszülött anyakönyvezése, illetve útlevél iránti kérelme benyújtására csak előzetes időpont foglalás alapján kerülhet sor. Az időpont igénylésére vonatkozóan az ügyfélfogadás menüpontban találnak információt. Az időpontfoglalási rendszerben az „Útlevél+Anyakönyvezés” ügytípust kell választani.

Az útlevélkérelem benyújtása

12 éven aluli magyar állampolgár gyermek útlevele nem tartalmaz ujjlenyomatot. A gyermekek részére önálló útlevelet kell igényelni, 6 éves kor alatt az útlevél érvényessége 3 év.

Átmeneti intézkedés:
A 203/2015. számú kormányrendelet a külföldre utazásról szóló 1998. évi XII. törvény végrehajtásáról (2015.07.31.) lehetővé teszi, hogy egy nyilatkozat kitöltésével a gyermek útlevele az anyakönyvezés megtörténte előtt gyártásba kerülhessen (nyilatkozat).

Újszülött esetében – az anyakönyvezéshez szükséges iratokon kívül – 1db színes ICAO-igazolványképet /Passfoto/ kell mellékelni.

  • Ha a szülők házassága Magyarországon már anyakönyvezésre került, de a gyermek még nem rendelkezik magyar születési anyakönyvi kivonattal, akkor a gyermek anyakönyvezését és útlevél igénylését egyszerre kell kezdeményezni. Az időpontfoglalási rendszerben a gyermek részére az „Útlevél+Anyakönyvezés” ügytípus választásával kell időpontot foglalni.
  • Ha a szülők házassága Magyarországon még nem került anyakönyvezésre, és a gyermek még nem rendelkezik magyar születési anyakönyvi kivonattal, akkor a szülők házasságának anyakönyvezését, a gyermek anyakönyvezését és útlevél igénylését egyszerre kell kezdeményezni (erről még lásd a házasság anyakönyvezése, illetve a születés anyakönyvezése részt). Az időpontfoglalási rendszerben külön időpontot kell foglalni a gyermek részére az „Útlevél+Anyakönyvezés” ügytípus választásával, illetve külön időpontot kell foglalni az egyik szülő részére „Anyakönyvezés” ügytípus választásával. Amennyiben a magyar állampolgárságú édesanya neve is változik a házasságkötést követően, akkor neki is külön az „Útlevél+Anyakönyvezés” ügytípus választásával kell időpontot foglalni.
  • Ha a szülők nem házasok, akkor az apa apai elismerő nyilatkozatot tehet a konzulátuson, ekkor az időpontfoglalási rendszerben a gyermek részére az „Útlevél+Anyakönyvezés+Apai elismerés” ügytípus választásával kell időpontot foglalni.