Munkanélküli járadék (Arbeitslosengeld)

Munkanélküli járadékra jogosult az a munkavállaló, aki

  • rendelkezik a jogosultsághoz szükséges minimális foglalkoztatottsági (biztosítási) idővel, azaz a megelőző 24 hónapban legalább 52 hétig járulékfizetés alá eső tevékenységet folytatott (a 25 évnél fiatalabbak esetében ez 12 hónap alatt 26 hét). Amennyiben az igénylő nem először részesül munkanélküli segélyben, akkor az elvárt foglalkoztatási idő az előző egy év alatt legalább 28 hét,
  • az osztrák munkaügyi szolgálatnak munkahelye elvesztését bejelenti és kérelmezi az ellátást,
  • a járadék folyósításának ideje alatt a munkaközvetítő iroda (Arbeitsvermittlung) rendelkezésére áll, azaz munkaképes és kész minden felajánlott állás elfogadására.

A munkanélküli járadékot a munkaviszonyban töltött napok után számolják, azaz az összeg folyósításának időtartama a korábbi keresőtevékenység időtartamától és az életkortól is függ. Alapesetben ez 20 hét, de különböző feltételek megléte esetén az időtartam emelkedhet. A munkanélküli járadékot az igénylés benyújtásának napjától számítva fizetik. Az ellátást a Munkaügyi Hivatal (AMS) illetékes regionális kirendeltségén személyesen lehet igényelni.

Munkanélküli segély (Notstandshilfe)

Ha a munkanélküli járadék folyósítása megszűnt, de az igénylő nem talált munkát és más anyagi forrással nem rendelkezik, akkor munkanélküli segélyben részesülhet. Ennek az ellátásnak az igénybe vételéhez igazolnia kell anyagi helyzetét, vagyis bizonyítania kell, hogy a rendelkezésére álló családi jövedelem nem teszi lehetővé az alapvető létszükségletek kielégítését. Hasznos linkek: EUVONAL, Notstandshilfe

Munkaügyi panaszok

A bécsi magyar nagykövetség konzuli osztálya jogi képviseletet nem láthat el, így a munkavállalók érdekében sem léphetünk fel a bíróság vagy egyéb szerv előtt. Azoknak az Ausztriában munkát vállaló magyar állampolgároknak, akiknek nem fizették ki a munkabérét, vagy egyéb munkajogi jogvitájuk van (pl. felmondás) azt ajánljuk, hogy forduljanak a munkavállalók érdekvédelmi szervéhez, az Arbeiterkammerhez. A munkavállalói kamara érdekvédelmi szervezet, amely a munkavállalók érdekeit képviseli többek között a munkajog, a társadalombiztosítási jog és a fogyasztóvédelem területén. Az Arbeiterkammerről az alábbi weboldalon kaphatnak bővebb tájékoztatásokat:
Arbeiterkammer