Kedves Ügyfeleink!

Korábbi, a személyes ügyfélfogadás újraindításával kapcsolatos tájékoztatást kiegészítve az alábbi további gyakorlati útmutatót adnánk az egyes ügytípusokhoz.

A jelenlegi időpontfoglalási lehetőségekkel kapcsolatban kérjük, olvassák el ismertetőnket nagykövetségünk honlapján: https://becs.mfa.gov.hu/news/konzuli-uegyfelfogadas

Kérjük megértésüket azzal kapcsolatban, hogy a telefonos ügyfélfogadásra megadott telefonszám a sok hívás miatt nagyon leterhelt. Amennyiben nem érnek el bennünket, kérjük, próbálkozzanak később ismét!

ÚJ INFORMÁCIÓ: A személyesen intézhető ügyek köre június 2-ától az alábbiak szerint bővül:

Ügyintézési lehetőségek június 2-től: (a május 18. és június 2. között személyes intézhető ügyekhez görgessen lejjebb)

  1. Okmányügyek:

Lehetőség nyílik okmánykérelem beadására mindazok számára, akik kizárólag magyar állampolgársággal rendelkeznek,  nincs más állampolgárságot igazoló érvényes útlevelük ill. személyi igazolványuk és a lejárt/lejáró okmányuk legfeljebb egy évvel ezelőtt járt le.

  1. Anyakönyvezés:

Külföldön kötött házasság hazai anyakönyvezése iráni kérelem is benyújtható, abban az esetben is, ha nem kapcsolódik születés anyakönyvezéséhez.

Ügyintézési lehetőségek május 18-tól

  1. Anyakönyvi ügyek

A 2020. május 18-án újra induló ügyfelfogadás keretében az az alábbiak szerint alakul a születés hazai anyakönyvezésének és gyermek részére útlevél kérelmezésének menete:

Időpontot kizárólag telefonon lehet foglalni.

A kérelmező telefonos egyeztetést követően e-mailben egy részletes útmutatóval megkapja ügyintézőnktől a kitöltendő adatlapokat, melyeket az összes melléklettel együtt kérünk postán megküldeni. Az első napok tapasztalata alapján a postán feladott dokumentumok 1-2 nap alatt megérkeznek hozzánk.

Kérjük, hogy az egyik szülő a másik szülőnek adott meghatalmazásban (honlapunkról letölthető) nyilatkozzon az anyakönyvi nyomtatvány adatlapon szereplő kérdésekkel kapcsolatban és a személyes ügyintézés alkalmával csak az egyik szülő jelenjen meg. Kérjük, hogy az adatlapokat az a szülő írja alá, akit a másik szülő a személyes eljárásra meghatalmaz és aki a személyes ügyfélfogadáson megjelenik.

Apai elismerés: az osztrák apai elismerő nyilatkozat továbbra is benyújtható fordítás nélkül, azonban kérjük, hogy ügyeljenek arra, hogy az anya aláírása felett az „Ich stimme dem Anerkenntnis zu” kijelentés legyen bejelölve.

Az elkészült okmányokat kizárólag postai úton kézbesítjük.

Figyelemmel arra, hogy időpontot kizárólag telefonon lehet foglalni, a rendhagyó ügyintézéssel kapcsolatos kérdéseiket az időpontfoglalás alkalmával tehetik fel ügyintézőinknek.

 

  1. Útlevél-és személyiigazolvány kérelmek

A kérelem beadására jelenleg akkor van lehetőség, amennyiben az okmány legfeljebb 3 hónapon belül járt le, illetve legfeljebb egy hónapon belül fog lejárni. Beadhatók továbbá a gyermekek útlevél-, illetve személyiigazolvány-kérelmei.

Figyelem! Tájékoztatjuk Önöket, hogy ha érvényes útlevelük van, akkor lejárt személyi igazolvány hosszabbítására jelenleg nincs lehetőség. Ez fordítva sem működik, tehát érvényes személyi igazolvány birtokában nem terjeszthető elő útlevélkérelem. 

 

  1. Postán benyújtható kérelmek

Felhívjuk figyelmüket, hogy az általános tájékoztatóban megjelölt, postai úton intézhető ügyek (https://becs.mfa.gov.hu/news/konzuli-uegyfelfogadas) tekintetében csak a hiánytalanul megküldött kérelmeket tudjuk elbírálni. Ezen felsorolt ügyek mindegyikében szükséges az alábbi dokumentumokat beküldeni:

  • kérelem nyomtatvány, 
  • az adott ügytípusra vonatkozó egyéb dokumentumok, valamint
  • a kérelmet előterjesztő érvényes okmányáról készített másolat.

Az adott ügytípusra vonatkozó egyéb dokumentumokról bővebben a következő oldalon tájékozódhat: https://becs.mfa.gov.hu/page/konzuli-uegyek

 

A szolgáltatások további bővítésére a járványügyi helyzet folyamatos figyelemmel kísérése mellett, a minisztérium utasítása alapján kerülhet sor a későbbiekben.

Az elektronikus időpontfoglaló rendszer újraindításáról a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Kérjük, kövessék figyelemmel honlapunk tájékoztató anyagait, valamint Facebook oldalunkat!