Április 7-én Bécsbe látogatott Sonkodi Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai ügyekért felelős államtitkára és Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos, akik a szövetségi gazdasági minisztérium energetikai ügyekért felelős szekciófőnökét, ill. az agrár- és környezetvédelmi tárca főtitkárát tájékoztatták az új atomerőmű-blokkok építésének előkészítéséről.

 

Mint a kormánybiztos az egyeztetéseket követően az mti-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta: Magyarország átláthatóan jár el a Paks II-projekt ügyében, arról minden szükséges tájékoztatást megad az osztrák illetékeseknek, s a továbbiakban is nyitott az információcserére és együttműködésre. Ennek megfelelően első kézből informálták itteni partnereiket az előrelépésekről, miszerint az új blokkok építési projektje zöld jelzést kapott Brüsszelből, az utolsó uniós jóváhagyás is megtörtént, megszületett a telephelyengedély és a közeljövőben várják a másodfokú környezetvédelmi engedélyt is. Aláhúzta: minden feltétel adott ahhoz, hogy a projekt új lendületet vegyen, és elkezdődjön a megvalósítás.

 

Mint emlékeztetett: Ausztria és Magyarország között 1987 óta van bilaterális egyezmény, amelyben az ún. „gyorsértesítési feladatok” mellett azt vállalták a felek, hogy a nukleáris energia területén bármely komolyabb változásról, fejleményről közvetlenül informálják egymást. Az egyezmény keretein belül évente tartanak találkozót, Budapesten, ill. Bécsben.    

 

A kormánybiztos által korrektnek és objektívnek minősített mostani megbeszélésen a felek rögzítették, hogy az EU tagállamainak önálló joga a saját energiamix meghatározása, hiszen nagyon eltérőek az országok adottságai. "Magyarországnak hosszú távon is szüksége van atomenergiára, hogy az alaperőművi villamosenergia-termelést biztosítani lehessen, ezért nélkülözhetetlen a paksi kapacitás fenntartását célzó projekt" - szögezte le Aszódi Attila, aki szerint ezt az alapelvet Bécsben is elfogadják. Végül hozzátette: az ellátásbiztonság és a klímavédelem olyan közös európai cél, amelyek érdekében minden tagállamnak lépéseket kell tennie - a Paks II-projekt is ennek szellemében valósul meg.