A vezető osztrák napilap szombati száma közli dr. Perényi János írását, melyben a nagykövet rámutat: a CEU ügyében egy szakpolitikai kérdés ürügyén a hazai politika ellen folytatnak hadjáratot, mivel az nem illeszkedik a liberális média által elvárt mainstream-hez. Ehhez képest a törvény tényleges tartalmával lényegében nem is foglalkoznak. Éppen ezért jelzi írásában, hogy a szabályok módosítása nem egy CEU ellen irányuló támadás, hanem az Oktatási Hivatal átfogó és komoly szabálytalanságokat feltáró vizsgálatának következménye. Az új szabályok egységesek, betarthatóak és semmiképp sem fenyegetik a felsőoktatás szabadságát - „érdekes módon” nem is tiltakozik ellene más intézmény.

 

A teljes cikk itt olvasható:

 

„Ha az ember a napokban fellapozza a Standard-ot, a tudósítások, kommentárok és interjúk tömege láttán azt hiheti, hogy a Central European University ügye jelenleg a vezető világpolitikai kérdés. Ám alaposabban megszemlélve feltűnik, hogy ez esetben egy konkrét szakpolitikai kérdést nagyítanak fel és Orbán Viktor Soros-intézmények, sőt a szabad gondolkodás ellen indított hadjárataként szidalmazzák a döntést. A kritika élességéből azonban megállapítható, hogy itt valójában Magyarország politikája ellen folytatnak harcot, mivel az nem illeszkedik a liberális média által „elvárt” mainstream-be.

Ezen, gyakran hektikus kirohanások esetében sajnos azt is észre kell venni, milyen nagyvonalúsággal tolnak félre a szerzők fontos tényeket is. Talán nem ártott volna venni a fáradságot és alaposan utánanézni, miről is van szó az idevágó törvényben. Épp ezért ezúton szeretném felhívni a figyelmet néhány releváns tényre, melyek - a témával foglalkozó tudósítások rendkívüli terjedelme dacára - mégsem fértek ezekre a lapokra…

-     Újra és újra „Lex CEU”-ról, azaz alkalomszerű törvényhozásról írnak – ám egyszer sem fejtik ki, valójában mi is adott alkalmat az új szabályozás megalkotására. A magyar oktatási hivatal 2016 végén alapos vizsgálatot folytatott mind a 28, hazánkban működő külföldi egyetem vonatkozásában, s 27 esetben komoly szabályszegéseket állapított meg (pl. az adott intézményt nem ismerik el a származási országban).

-     Éppen azért alakítottak ki egy - kétségtelenül szigorúbb, ám egységes - új szabályozást, hogy a jövőben a hasonló eseteket el lehessen kerülni. Feltűnő, hogy az ellen egyedül a CEU tiltakozik, minden más érintett intézmény esetében már folyamatban van a hibák korrigálása. Hasonlóan feltűnő, hogy maga az amerikai kormány is csak a CEU érdekében emelte fel szavát – jóllehet más ottani egyetemek is érintettek. S még csak egy megjegyzés: a McDaniel College - szintén amerikai intézmény, szintén liberális beállítottsággal - érdekes módon minden feltételt gond nélkül képes volt teljesíteni…

-     Ebben a lapban gyakran méltatják a CEU-t, mint az egyik legelismertebb európai egyetemet. Anélkül, hogy mindezt kétségbe akarnánk vonni, szabadjon megjegyezni: mindehhez a - már évek óta érvényes - törvényi előírások betartásának is hozzá kellene tartoznia. Ezzel szemben az egyetem esetében többek között a következőket állapították meg: az intézmény nem rendelkezik program-akkreditációval, 17 kurzust folytat regisztráció nélkül, s nem teljesíti adatszolgáltatási kötelezettségét.

-     A legfőbb vád szerint a törvénymódosítás „hajszálpontosan” és kizárólag a CEU ellen irányult – valójában éppen ennek ellenkezője igaz. Eddig kizárólag a CEU rendelkezett azzal a privilégiummal, hogy egyetlen képzési program alapján - ráadásul a származási országban végzett tevékenység hiányában - egy amerikai és egy magyar diplomát is kiadhatott. Ez minden magyar és külföldi egyetemmel szemben jogosulatlan versenyelőnyt biztosított számára. A mostani szabályozás feloldja ezt az ellentmondást és egységes keretfeltételeket vezet be. Ezek pedig teljesíthetőek és semmiképp sem veszélyeztetik a felsőoktatás szabadságát.

S végül, de nem utolsó sorban: a magyar kormány minden érintett egyetem rendelkezésére áll, hogy azok teljesíteni tudják az egységes feltételeket. Természetesen ez vonatkozik a CEU-ra is.”