Három nemzet képviselői együtt emlékeztek december 10-én a hadvezér és költő Zrínyi Miklósra, aki 450 évvel ezelőtt Szigetvár ostrománál a hatalmas túlerő ellenére is fel tudta tartóztatni Szulejmán szultán hadát.  A Zrínyi-emlékév keretében megtartott rendezvényen emléktáblát avattak fel a „nyugati civilizáció megmentőjének” tiszteletére. A Burgenlandi Horvát Kultúregyesület, a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület, a magyar és horvát nagykövetség által készített tábla arra emlékeztet, hogy Zrínyi Miklós 1564-ben a monyorókeréki kastélyban vette el második feleségét, Rosenberg Évát.

Perényi János nagykövet a köszöntőbeszédében hangsúlyozta Zrínyi kiemelkedő szerepét a magyar és horvát történelemben, illetve kollektív emlékezetben. Továbbá köszönetet mondott az Erdődy-családnak, a kastély jelenlegi birtokosainak, hogy lehetővé tették a tábla elhelyezését, valamint a közös emlékrendezvény megvalósítását.

Vesna Cvjetkovic horvát nagykövet kiemelte, hogy igen keveset tudtak eddig a monyorókeréki Erdődy-kastély Zrínyiekhez köthető múltjáról. Éppen ezért jutottak az elhatározásra, hogy emléktáblát emelnek a helyszínen.

Verena Dunst burgenlandi tartományi tanácsos kifejtette: a közös történelem, a közös hősök nagyon fontosak a jelenben is, főként egy olyan korban, amelyben eltűnnek az országok közötti határok. Zrínyi Miklós itt töltött két éve ugyanis összeköti a három nemzetet. Magyarországon és Horvátországban a hadvezérnek szinte már kultusza van, a német nyelvterületen azonban kevésbé. A tartományi tanácsos úgy vélte: ez a rendezvény viszont éppen arra ad lehetőséget, hogy a szigetvári hősről Ausztriában is többet tudjanak meg.