Az elmúlt időszakban több osztrák önkormányzat tett bejelentést a nagykövetség felé, amiben arra hívták fel figyelmünket, hogy magyar állampolgárok osztrák településeken használt háztartási cikkek gyűjtését kezdeményezik vagy abban közreműködnek.

Felhívjuk állampolgáraink figyelmét, hogy Ausztriában szövetségi törvény szabályozza a veszélyes és nem veszélyes hulladékok begyűjtésének rendjét. Ennek értelmében a gyűjtéshez az illetékes osztrák hivatal előzetes írásbeli engedélye szükséges.

Az illegális lomtalanítások számának megnövekedése miatt az osztrák belügyi hatóságok nyomatékosabban lépnek fel a szabálysértőkkel szemben. A szabálysértési eljárásban magas pénzbírság (kb. 500 euró) kiszabása várható. Amennyiben a szabálysértő a pénzbírságot nem tudja a helyszínen kifizetni, akkor a szabálysértési eljárás lefolytatása érdekében ideiglenes biztosítékként lefoglalhatják járművét vagy személyes értéktárgyait. Ha a pénzbírság a hatóság által meghatározott időn belül nem kerül kiegyenlítésre, akkor a lefoglalt tárgyakat az osztrák hatóságok elkobozzák.